Värjäyspäivä koululla

Päivät työssäoppimispaikassa ovat hujahtaneet todella nopeasti. Kohta alkaa jakso olla jo loppusuoralla, voi ei! Tuntuu, että kaikkea kivaa tekemistä olisi vaikka kuinka. Koska olen Pellavapäässä aina maanantaista keskiviikkoon ohjaajani työajan mukaan, olen yrittänyt käyttää loppuviikon koululla mahdollisimman tehokkaasti. Viime viikon torstain ja perjantain käytin lasten kesäkurssin suunnitteluun ja loimen sekä kuteiden värjäämiseen.

Loin Pellavapäässä lasten kaulahuiviin villaloimen, jonka värjäsin koululla reaktiiviväreillä. Tein loimen värjäämiseen kaksi väriä, joita kaadoin loimeen melko sattumanvaraisesti. Kiinnitin värin keittämällä pienessä määrässä vettä (ja tietysti apuaineita). Koska loimi oli 23,5 metriä pitkä, päätin värjätä loimen palmikolla ja antaa sattuman tehdä tehtävänsä. Loimesta ei tullut aivan sellainen, kun olin visioinut. Tarkoituksena oli jättää loimeen enemmän värjäämättömiä, eli valkoisia kohtia, mutta ihan hyvin se näyttäisi toimivan tuollaisenaankin. Toki lopullisen tuloksen näkee vasta sitten, kun loimi on vedetty puihin, eli ensi kesänä.

Loimen lisäksi värjäsin kylmävärjäyksellä melerattua harmaata puuvillakudetta, josta kudoin Pellavapäässä lattiatyynyn. Lattiatyynyn loimi oli suunniteltu ja rakennettu niin, että kudottaessa muodostuu "putkea", eikä tyynyn sivusaumoja tarvitse ommella. Tällä tekniikalla lienee joku oma nimikin, täytyy muistaa kysyä! Kutominen oli joutuisaa, koska käyttämäni kude oli melko paksua ja tyynyä kudottiin suoralla poljennalla neljällä polkusella.

Huomenna saadaan sitten "putkiloimi" pois puista ja päästään vetämään astiapyyheloimeani tukille.

Reipasta viikkoa kaikille! 😊





Kommentit

  1. Se putki on onteloa, käsitellään teillä ensi vuonna jaksolla jolla käsitellään kaksinkertaiset kankaat. Olet tehnyt monipuolisesti kaikenlaisia kiinnostavia asioita.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit