Loimien rakentamista

No niin, nyt vihdoin tarkemmin työssäoppimispaikastani...
Suoritan ensimmäisen työssäoppimisjaksoni siis Valkeakoski Opiston Pellavapään kudonta-asemalla. Kudonta-asema sijaitsee Valkeakoskella idylisessä Sääksmäen kylässä, Voipaalan taidekeskuksen kupeessa. Kudonta-asema on toiminut jo 50 vuotta, tosin aiemmin sitä kutsuttiin Kotitalousneuvonta-asemaksi ja se sijaitsi eri osoitteessa. Vuoden 2000 alkupuoliskolla asema liittyi Valkeakoski-opistoon ja vuonna 2007 se muutti nykyiselle paikalleen Voipaalaan.

Pellavapäässä kudonnan ohjaajana työskentelee Minna Backman, joka on pyörittänyt Pellavapään toimintaa nyt jo 20 vuotta. Kudontamahdollisuuden lisäksi Pellavapäässä järjestetään monipuolisesti myös muuta käsityöneuvontaa ja lyhytkursseja mm. kehräyksen saralla.

Kudonnan ohjaajan tehtäviin Pellavapäässä kuuluu monenmoisia töitä. Hän mm. suunnittelee ja rakentaa kudottavat loimet, hankkii tarvittavat materiaalit, järjestää niiden kudontavuorot, neuvoo ja ohjaa kutojia, huolehtii asemasta, sen viihtyisyydestä ja kalustosta, suunnittelee ja ohjaa erilaisia lyhytkursseja, laskuttaa sekä informoi ja markkinoi aseman toimintaa. Eli paljon kaikenlaista!

Pellavapäästä löytyy yhteensä kymmenet kangaspuut, joista yhdet ovat tietokoneavusteiset. Lisäksi asemalta löytyy paljon muita kudontaan tai muihin käsityötekniikoihin liittyviä työkaluja ja tarvikkeita, kuten luomapuut, rukkeja ja ompelukone.

Pellavapään asiakaskunta koostuu pääasiassa eläkeläisistä, mutta sillointällöin Pellavapäähän hakeutuu myös nuorempia kutojia. Vaikka valtaosa kävijöistä on naisia, on kangaspuiden takana nähty vuosien varrella myös miehiä kutomassa. Pellavapäähän on muodostunut varsin tiivis ja rento yhteisö, jonne myös uusien kutojien on helppo pujahtaa mukaan.  Tämän itsekin huomasin työharjoittelua aloittaessani!

Minulla loimien rakentaminen on jatkunut nyt parin päivän ajan. Sain laitettua maanantaina aloittamani loimen kudontakuntoon ja alkuviikosta puille tulee ensimmäinen kuvikasmaton kutoja. Olen saanut ohjaajalta hyviä vinkkejä siitä, kuinka tehdä joitain työvaiheita hieman nopeammin, vaikka hidastahan minun työskentelyni vielä on, huomaan. Sain myös hyvää harjoitusta loimen vetämisestä tukille, se on ollut jostain kumman syystä minulle se ehkä kaikista jännittävin työvaihe. Nyt tuntuu, että sekin alkaa jo sujua paremmin. Pieniä tietoiskuja satelee koko ajan, yritän kovasti painaa kaiken mieleeni! 😊

Kommentit

  1. Pellavapäässä on tosiaan mukava tunnelma ja poikkeuksellisen hyvät välineet käytössä (tietsikkapuut & WeavePoint ohjelma suunnittelun avuksi). Luulen, että työssäoppimisjaksostasi tulee oikein onnistunut, olit jo alkuun saanut kiinnostavia tehtäviä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit